НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ БАЩИНО ОГНИЩЕ

Морален Кодекс


I. Бъди коректен към обществото и организацията. Уважавай колегите и себе си!

II. Говори истината през цялото време. Честността е главното изпитание за волята!

III. Не обещавай, ако не си уверен, че ще изпълниш обещанието!

IV. Всеки българин е твой роднина. Не говори лошо никога за роднините си и Родината!

V. Внимавай да не преминеш границата на вежливостта, изпълнена с достойнство!

VI. Никога не изпитвай негативно отношение заради политически, етнически или религиозни различия. Критикувай конструктивно и бъди готов да бъдеш критикуван!

VII. Не бързай да спориш с човек, който не е добре информиран! Изслушвай и се учи от другите!

VIII. Избягвай да влизаш в парични отношения! Парите са враг на идеологията.

IX. Не обръщай внимание на обидите и подмятанията, които ще чуеш на улицата! Бъди над това! Отминеш ли, няма да загубиш, а ще избегнеш скандал! Не забравяй, че си рекламно лице на организацията.

X. Не клевети – няма да докажеш лошото у другия, само ще компрометираш себе си!

XI. Не пренебрегвай чуждите съвети – вслушай се! Правото дали да ги последваш, остава за теб! Да се възползваш от приятелски съвет е изкуство, не по-лошо от изкуството сам да си дадеш добро напътствие!

XII. Бъди находчив, търси решение. Намери една причина да стане, а не 1000 причини да не стане!

XIII. Уважавай чуждите вероизповедания. Не карай никого да се обръща против своята вяра!

XIV. Работи така, че утре да не се срамуваш от това, което си изградил днес!

XV. Винаги бъди нащрек и не се отпускай! Не закъснявай и не отлагай! Отделяй поне 5 мин. всеки ден за България и за организацията.

XVI. Никога не взимай от другите това, което не ти принадлежи! Не си приписвай чужди заслуги! Прощавай и искай прошка!

XVII. Старай се в спора думите ти винаги да са меки, а аргументите – твърди! Старай се да не досадиш на опонента си, а да го убедиш в правотата си!

XVIII. Помагай, за да ти помагат. Споделяй опита си и попивай от чуждия. Действай достойно и честно. Дръж на думата си. Спазвай българските обреди и ритуали.

XIX. Нищо не възпитава повече от осъзнаването на собствените грешки! Това е едно от главните средства на самовъзпитанието! Не греши само този, който не прави нищо!

XX. Авторитетът трябва да се добива чрез знанията, делата и службата! Важното е околните да те уважават, а не да се страхуват от теб! Където има страх, там има недоброжелателство и ненавист!

XXI. Вземай осъзнато решение и поемай отговорност за своите постъпки. Няма нищо по-лошо от нерешителността! По-добре най-лошото решение, отколкото колебание или бездействие!

XXII. Търси удоволствие от работата си! Празнувай всички победи! Постави на прозореца си българското знаме!

XXIII. Създавай деца и агитирай за тяхното създаване! Само така България може да постигне развитие и стабилна икономика. Помни, че твоята съдба е в ръцете на децата ти! Учи ги на родолюбие, чест и дълг към Отечеството ни!

XXIV. Винаги предпочитай българските стоки и търговци! Българският животновъд и земеделски производител работи за нашата икономика и има нужда от подкрепата ти!