С ПАВЕЦ Чаира какво се случи?

Ивайло Шопски
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Дек 04, 2022 10:21 am

С ПАВЕЦ Чаира какво се случи?

Мнение от Ивайло Шопски »

ПАВЕЦ Чаира е най-голямата помпено-акумулираща централа в югоизточна Европа.
Разполага с 4 помпено-генераторни хидроагрегата с общ капацитет за производство на електричество 864 MW и за изпомпване на вода 788 MW.
ТЕЦ Марица Изток 2 има мощност 1616 MW
AЕЦ Козлодуй има 2000 МW мощност.

Един човек, на който името му не знаехме до вчера, човек който беше временно премиер министър и постоянно чувахме, че България рязко е стабилизирана под мъдрото му уплавление, а сега излезе на избори отново влизаме в рецесия ( егати чувствителната икономика ) пак ни обясни, че ПАВЕЦ Чаира е магическата сила, която ще реши проблема със скъпите цени на тока и трябвало спешно да заработи!
Колко милиона или милиарда загубихме от съсипаната централа? А не зная.
Дали може да заработи ПАВЕЦ-а? Аз не зная.
Дали се извърши държавен съботаж или престъпна небрежност, която изводи централата от строя? Аз не зная.
Дали ще понесат виновните за този тежък удар за енергетиката ни отговорност? Аз зная, че не.
И все пак да изясним нещата:
Завършил съм електротехникум и там ни учеха за видовете централи. Знае се за ПАВЕЦ, че произвежда ток и после харчи ток за да го произвежда пак. Значи че част от произведеното се губи в последствие. ПАВЕЦ се ползва при пиково потребление за да се закърпи положението, а не да си правим ток постоянно! Никой журналист обаче не прочете два реда за да реагира на този човек, който лъже българите при всяко интервю, вероятно за да не жалим толкова за Мариците.
Предоставям малко информация за колеги.
Моля, бъдете професионалисти, а не участвайте само за спорта в собствените си предавания!

За разлика от класическата ВЕЦ, при която водата, намираща се във водоем, минавайки през турбината и произвеждайки електроенергия – продължава пътя си, при ПАВЕЦ са налице два водоема с разлика във височината, на която са разположени. В часовете, когато енергийната система е натоварена и е необходимо производството на енергия, по класическия за ВЕЦ начин водата от горния водоем минава през турбините и ги задвижва, произвеждайки електроенергия. Разликата е, че тя остава събрана в по-ниския водоем. В часовете, когато енергийната система е ненатоварена (например нощем или в други часове със слаба консумация) използвайки евтината електроенергия от ненатоварен режим на системата, специални помпи връщат водата обратно в горния водоем. Това дава възможност същата вода да бъде използвана отново през следващ момент, когато е необходимо производства – в натоварени часове.

Използвани са текстове от Wikipedia.
Прикачени файлове
FB_IMG_1670183474656.jpg
FB_IMG_1670183474656.jpg (13.56 KiB) Преглеждано 92 пъти
Публикувай отговор