Идеи на Енчев за малкия бизнес

Аватар
enchev
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Ное 20, 2022 3:40 pm

Идеи на Енчев за малкия бизнес

Мнение от enchev »

Идеи на Енчев за подобряване на бизнес средата с фокус върху малък бизнес. Колеги може би да са малко разхвърлени, но според мен важни.

1.Заведенията, в.ч. кафенета, закусвални, барове, дискотеки, малки магазинчета и.т.н. да преминат на патентен данък, спрямо брой места и/или квадратура. Може да има лимит до брой служители, тъй като идеята е да се подпомогне малкия бизнес, трябва да се изключт големите вериги, които нямат нужда от помощи, наприимер брой служители до 5бр., квадратура до 100кв.
2.Облекчения за фирми до 5ч. персонал на обект и 300000 годишен оборот, данъчни и др. ако осъществяват дейност в населено място до 35000ч. население!
3.Общински жилища / инвест.програма/ за млади хора до 30г. ако работят в град до 35000 при преференциални наеми и цени или друго решение с краен ефект: Младите да решат да работят и живеят в малките градове!
4.Контрол на произвола на топлофикационните дружества, чиито топлинни счетоводители/фирма Техем/ начисляват автоматично максимална консумация (ако уж нямат достъп?!?!?) и тази несъществуваща сметка, необжалвана в срок става крайна по закон и съответно изискуема и води до легален рекет спрямо хората !Предложение: по подобие на мобилните оператори така и топлофикациите и другите ерп-та да инвестират в нужната инфраструктура и уреди, така че да се отчита ежемесечно реалната консумация на потребителите, а не да начисляват прогнозни и в последствие да изравняват или както е в горепосочения случай да ти пишат 2000лв ако не знаеш, че ако не живееш в апартамента трябва изрично да си ги уведомил! Другото е престъпление!
5.Възможност за технически преглед при платен данък на съответното превозно средство, а не на всички превозни средства на егн-то, ще обясня ако трябва!
6.Възможност за личен фалит!
7.Контрол върху колекторските фирми, които смазват хората психически!
8.Ремонт на трудовото законодателство / особено за малки и микро бизнеси/:
8.1.Даване на права на работодателите при некоректни служители, в момента ако хванеш служител да краде или същия реши да не дойде на работа например 1 седмица, работодателя има право да го мъмри, да праща писма и.т.н.няма никакви защити срещу некоректни служители.
8.2 Премахване на дължим отпуск, в случай че служителят е в отпуск ( звучи логично нали) и.т.н ще обясня ако трябва.
8.3.Възможност за 6 дневна работна седмица за хора до 30г. Като станем богата държава може и 4-дневна, но до тогава трябва да работим!!! Просто идея...
8.4 Ужасно се злоупотребява с болнични от служители, като първите 3 дни се плащат от работодателя, предлагам да не са за сметка на работодателя, а държавата да контролира реални ли са. Ако някой не му се ходи на работа си взима болничен за 1-2 дни, а работодателя ги плаща, ако е малка фирма това е реален проблем.
9.Контрол на свръхпечалбите на ЕРП-тата по подобие на лимита на роуминг таксите на мобилните оператори. Не мога да си обясня, след като сме производител на ток/ за стотинки/, защо не намалим износа, за да имаме евтин ток в България? Това ще доведе до по-конкурентен продукт във всяка област и ще го потребяваме повече, тъй като би трябвало да е на по-добра цена! Съответно продукти на конкурентна цена, съответно повече износ.
10.Контрол върху едровите цени на горивата по подобие на лимита на роуминг таксите на мобилните оператори, ако подобен контрол е невъзможен или непазарен, да се прецезират помощите !
11.Контрол върху възможността за спиране на електрозахранване при неплатена една сметка!!! Компенсация при спрян ток на търговси обект дори и за 1 ден или 8часа…
12.Опитвам се да открия причината, всички тръгнали за Гърция и почти всеки, който има кола да ползва 25ст. помощ, а всички бизнеси, които създават работните места, плащат заплатите на хората и пълнят хазната, да са наказани с високата цена?!!? Каква е логиката, всички тези които носят хляб, транспортират продукти и всякакви стоки по цял ден в камионите, без климатик, убити от работа да нямат отстъпка? Не е ли това една от причините за инфлация? Предлагам ,отстъпката да е преди всичко за транспорта на стоки от първа необходимост, ако има пари и за останалите.
13.Инспекцията по труда забраниха изрично симът ми на 13г. да помага в семейния ни бизнес - Таткопица! Глобата била над 1000лв. Това е несправедливост, с която ще се боря до края на живота! Малко въпроси:
Как да си възпитаме децата в труд? Как да ги научим, че всичко в живота не идва даром, а се получава с пот на челото! Като станат на 18 ли ще ги учим на труд? Цял ден да обикалят улиците, да гледат тик ток и инстаграм /възпитателите на нашето време/. На 14-16г някои “деца” раждат деца и имат собствен бизнес! При тази криза за работна ръка да не може децата ти да ти помагат в семейния ви бизнес е престъпление! Навремето са раждали по 10 деца да има кой да работи! На пазара на труда повечето безработни не са пипали компютър, 2живота няма да стигнат да ги науча да маркират 1кафе! Има държави в които на 16 “децата” имат професии! При нас всички са вишисти, които нищо не знаят и не могат и няма кой да работи, тъй като всички са шефове. В държавата на вишистите! Децата да не помагат в семейния бизнес е чудовищна глупост! Децата на писателите и журналистите може ли да пишат срещу заплащане? Децата на художниците могат ли да рисуват срещу възнаграждение? Децата на музикантите могат ли да пеят на сцена? Моя син 1.85 да не може да занесе 2кафета в лятната ваканция! Аз съм родител и мога да преценя, какво да прави каква работа е за него! Лелката на гишето ли ще ми възпитава детето! Да започва! Но първо да възпита себе си.
14.Мисля, че отделянето на депутати от която и да е парламентарна група е позор, депутати които са станали такива благодарение на нечий авторитет! Ако гела и останалите са имали различни идеи, защо не се явиха на избори сами! Предлагам забрана за напускане на парламентарна група и търговия с депутати. / няма общо с малкия бизнес ама се сетих:)/
15.Спиране на покупки на кораби и самолети за вече над 10 милярда и инвестиране в добор възнаграждение на полицаи, медицински работници по подобие на повишените учителски заплати, което вече дава резултат според мен. Прочистване на редиците на държавната адмистрация от мъртви души, които имитират дейност. Прецезиране на броя и вида на администрацитята на всички държавни агенции и дружества, където работят стотици хиляди с нулева полезност тип"АПИ" и.т.н. Релана проверка с изпит по компютърна грамотност, английски и.т.н изпит за всички в администрацията да видим, кой ще остане, борба за работно място както в реалния живот.
16.Болници, училища и други в обществено важни сектори да заплащат образованието на бъдещи специалисти, които да са длъжни да работят мин. 5г. в малкия град.
17.Микро фирми в малки населени места да бъдат подпомагани ако назначат служители особено ако това им е първо работно място. Предлагам първата година осигуровките да се опростят. Но не кампанийно а дългосрочно, за да може бизнеса да инвестира в малкото населено място заради превилегиите, които това носи. Дългосрочно това ще съживи регионите с лош бизнес климат.
18.Дарения на юридически лица, подпомагащи културни проекти да се признават за разходи счетоводно.
19.Квота 40% за българска музика в медиите...
20.При абонаментни договори към мобилни оератори, ерп-та, до 3 месеца да не могат да спират услугата, която ти накрая заплащаш, без да си използвал.
скоро следва продължение
ФОНДАЦИЯ "ГЕОРГИ ЕНЧЕВ"

7200 Razgrad
Neofit Rilski 3 , entr.B app.9
Mobile :+359.88.666.56.55
e-mail: enchev@smm.bg
Anastasia
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Ное 20, 2022 2:28 pm

Re: Идеи на Енчев за малкия бизнес

Мнение от Anastasia »

Разпилени са малко, но реално всички предложени неща са важни и според мен приложими. Друг е въпросът, че трябва да се вместим в пет неща, които да свършим за няколко месеца. Ако обаче в близките години се преборим поне за половината от изложеното, смятам, че ще живеем в една по-добра държава.
Публикувай отговор