НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ БАЩИНО ОГНИЩЕ

За Нас


Сдружение „Национално движение „Бащино огнище“.

Инициатор за създаване на сдружението е Ивайло Шопски и то е продължение на неговата активна работа за популяризиране и съхраняване на българските традиции и славна история. Новото сдружение ще продължи в същата посока, но ще работи много активно и за добруването на народа, и за просперитета на съвременна България.

Предистория

На фона на обезбългаряването, подмяната на ценности и всеобщата загуба на познания и интерес към традициите и историята, Аз, Ивайло Шопски, подкрепен от приятелския кръг, нарекли себе си Национално Движение ,,Бащино огнище”, търсейки атрактивна, модерна и привлекателна форма за популяризиране и съхранение на нашето културно и историческо наследство, решихме да се обърнем към традициите, но да ги приведем в крак с времето.

Читалищата са тези свещени места, които дадоха началния тласък и запалиха огъня на националната ни енергия. Огън, който пламна тъй силно, че цял свят се смая пред българското чудо. Огън, който горя през Възраждането, борбите за църковна и политическа независимост, запали въстания, лумна неудържим на Шипка, после в Сръбско-Българската война, Илинденското въстание, Балканските и двете Световни войни.

Читалищата тогава събираха стари и млади, за да покажат, че има светлина във вековния мрак. Именно затова ние решихме да вдъхнем нов живот на тази дума, използвайки опита и знанията да дадем нова душа на тази светиня.

Решихме да създадем “Пътуващочиталище” – модерно, живо, което да разнесе познания, вяра, надежда и национална гордост по всички краища, където тупти българско сърце.

Нашата цел бе да създадем едно кътче от родината, което представя българския бит, култура, история и изкуство. Място, призвано да приюти и даде трибуна на всеки работещ в тази посока.

След ползотворните 2016г., 2017г., 2018г., 2019г., 2021г., и 2022г., в които посетихме над 160 града в България (присъствахме на чествания, патронни празници, годишнини, фолклорни събори и др.-общо над 280 мероприятия), реализирахме седмично едночасово телевизионно предаване по ТВ “Евроком”, наречено ,,Пътуващо читалище”, както и едноименно ежедневно радио предаване по станциите “Зорана” и “Бела”. Започнахме излъчвания по ТВ и радио ,,Цариброд”, Република Сърбия. Наши филми бяха излъчвани по ТВ ,,Кракра”- Перник, ТВН”- Русе, Канал 0”- Бургас, ,,Дияна кабел”-Ямбол и др. Стартира и фолклорно-историческо ТВ предаване ,,Шевица” по БСТВ. Активно работи в продължение на година и ученическият лагер ,,Бащино огнище”, в КК ,,Боровец”, където  провеждахме нашите игри, беседи, патриотични занимания и стотици млади българи видяха Родината ни с други очи.

Бял Свят видяха петнадесет печатни издания, посветени на исторически личности и събития, значими, но забравени в нашата история. Правим всичко това със старание нашите глави да са винаги гордо вдигнати с поглед вперен в едно по-добро бъдеще за праведния български народ.

Сформираният към Пътуващо читалище оркестър,,Шевица” работи активно и наред с аранжиментите на едни от най-обичаните народни песни, създава песни на фолклорна основа, допринасящи за запазването на народната памет. В запазена марка на оркестъра се превърна концерта ,,Патриотичен рецитал” и стремежът да подаваме ръка на млади таланти и самодейци.

През 2020г. ,,Пътуващото  читалище” продължи да разнася топлината на ,,Бащино огнище” по българските земи, с инициативи като новата ни изложба, изцяло посветена на Освободителната война и представена за пръв път по повод на Освобождението на гр. София.

Заедно с това, читалището ни представя булевардна изложба с избрани фотографии, посветени на уникалната самобитност на българина, гостувала вече в Европарламента и редица големи градове в Европа и у нас. Откритите уроци по родолюбие, фолклор, гайда и концерти, са съпътстващи почти всяко наше мероприятие.

Всяка вечер, при гостуванията на читалището, нашите посетители се докосват до творчеството на исполините на българската поезия Христо Ботев и Иван Вазов, посредством прожекция на ,,Патриотичен рецитал”, връщащ ни към онзи незабравим, пламенен дух на дедите ни.

Играта ,,Познавам ли моята България” продължи да носи забавление и знание на малки и големи в областта на географията и историята.

Факт е и Национален конкурс за авторска песен на фолклорна основа ,,Бащино огнище”, проведен в Зала 1 на НДК на 30.10.2022г.

Малка част от инициативите предхождащи НДБО в периода 2006 -2021 година, може да видите тук: